The Insider: op het tandenvlees door 2008 heen

eFC logo

Jonge personeelsleden mogen dan goedkoop zijn, het betekent niet dat ze er zeker van kunnen zijn dat ze hun banen behouden als de banken gaan bezuinigen, aldus Hugh Karseras.

Als de donkere dagen voor kerst je niet bang hebben gemaakt, dan zullen de eerste maanden van 2008 je wel de schrik op het lijf hebben gejaagd. De Londense City heeft een verschrikkelijke start gekend en het slechte nieuws houdt maar aan. Obligatieverzekeraars dunnen uit, de kansen op een economische recessie stijgen, de markten zijn paniekgevoelig en de huizenmarkt zit in de hoek waar de klappen vallen. Wat betekent dit voor de strategie van de banken?

In een woord: kostenhandhaving.

Wanneer je dus in een opleidingsprogramma zit en wel omdat je a) goedkoop bent (relatief) en b) nieuw, moet je niet denken dat je veilig bent. In echt slechte tijden is het niet ongebruikelijk dat hele klasjes worden opgeheven. Dit gebeurde in 2001. Nu dat nog niet heeft plaatsgevonden, is de druk zeer groot om jezelf in 2008 te bewijzen.

Wat kun je doen?

Laten we beginnen met een cliché: 'Ren die extra kilometer'. Wanneer de harde keuzes worden gemaakt, zullen de seniors kijken wie het meest waardevol is. Er zijn drie delen waarop je je waarde kunt bewijzen, afgezien van het leven van goede kwaliteit.

Allereerst is het zaak om op de juiste projecten terecht te komen. Dat zijn meestal de grote transacties of deals, of het werk dat niemand anders wil doen omdat het een enorme opoffering van je vrije tijd vergt - maar ze moeten een dingen met elkaar gemeen hebben, en dat is de aanwezigheid van iemand die je bijstaat en ziet dat je een enorme hulp bent. Toon bij deze projecten je klasse. Lach veel, en laat zien dat je het geweldig vindt, zelfs wanneer je het haat. Hierdoor val je op.

Juiste mensen

De tweede component hangt samen met de eerste: zorg ervoor dat je je kunnen laat zien aan de juiste mensen. Degenen die de beslissingen nemen vinden het moeilijker om een junior weg te sturen die ze kennen, z'n werk en zijn algehele bijdrage. Dit is trouwens geen vrijbrief om te gaan lummelen, maar wees handig in het onder de aandacht brengen van je werk. Sterker, negeer niemand; elke positief opmerking over jou verstevigt je positie.

Ten derde is het zaak om, ik blijf het herhalen, een mentor te vinden, of meerdere zelfs. Des te meer ballen ze hebben, des te beter, maar bovenal moeten ze voor je opkomen wanneer het erom gaat. Je moet die steun natuurlijk verdienen en dat betekent dat je jezelf onvervangbaar moet maken. Ik heb veel situaties meegemaakt waarbij een mentor met zijn vuisten op de tafel sloeg tijdens zijn pleidooi om een van zijn jongens een promotie te bezorgen, terwijl andere juniors, die misschien wel beter waren, op het cruciale moment geen steun kregen.

Het zal een zwaar jaar worden en je zult je er doorheen moeten klunen. Echter, slechte tijden worden altijd gevolgd door goede - het is gewoon even doorbijten.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...