Bankier, halve ambtenaar, hele ambtenaar, steuntrekker?

eFC logo

Speculeren gebeurt niet langer op de beursvloer. Tegenwoordig hebben we daar de werkvloer voor. Talloze bankiers over de hele wereld vragen zich af: 'Voor wie werk ik nou eigenlijk? En voor hoe lang nog?'

Toen het NOS-journaal vorige week ABN Amro-werknemers aan het praten probeerde te krijgen over hun toekomst, zweeg iedereen als het graf. Alleen een jonge medewerker durfde het aan: 'Van een halve ambtenaar naar een hele, leuk toch?'

Die verwachting leefde bij veel mensen. Wie voor een staatsbedrijf werkt, is immers ambtenaar of heeft in elk geval ambtenarenstatus, kijk naar het onderwijs of de gezondheidszorg. Maar Nout Wellink laat er geen twijfel over bestaan. ABN Amro (inclusief de Nederlandse verzekeringstak van Fortis die nu, o ironie, onderdeel wordt van die bank) wordt géén staatsbedrijf, de staat is alleen eigenaar. De medewerkers worden dus geen ambtenaren.

Zware klappen

Terwijl de toekomst van ABN Amro veilig werd gesteld, kregen ING en Rabo zware klappen. Onterecht, meent Neelie Kroes. Toen ze in Buitenhof vertelde over haar zware werk, vertelde ze openlijk dat haar spaargeld in vrede rust bij deze banken. Toch zijn deze banken niet ongetroffen door de crisis. Niet alleen daalde de koers, ook nopen de nieuwe omstandigheden tot vergaande reorganisaties. In Londen is de Rabobank daar al druk mee bezig. Over ontslagen laat men nu nog niets los, maar zoals iedereen weet leiden reorganisaties zelden tot de creatie van meer banen.

ING ziet net als Rabo kansen in de problemen van anderen. Op alle fronten presteren beide banken goed, behalve de koers. Maar in relatief opzicht is die ondanks forse dalingen nog helemaal niet zo heel slecht.

Uiteraard zijn de banken gedwongen in te spelen op de wel erg grillige grillen van de markt. En je kunt als bank nog zo goed presteren, als de beleggers er niet in geloven ben je klaar. Rabo-ers en INGers weten niet wat hen te wachten staat. Daarom is het op de Zuidas even onrustig in het ING-kantoor als in het knippergebouw dat dan weer ABN Amro, dan weer Fortis en dan weer ABN Amro op de gevel draagt.

ABN Amro-werknemers staan geen grote verassingen meer te wachten. Zij weten zich in veilige staatshanden. Natuurlijk zal de staat als aandeelhouder eisen dat de bank zich zo marktwaardig opstellen, maar als Bos werkelijk meent dat het bedrijf gezond is, valt er op het gebied van efficiency weinig te winnen. Of dat waar is?

Waar ben je beter af?

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...