Wanneer neem je een recruiter in de hand, en wanneer benader je een bank direct?

eFC logo

Wanneer je een nieuwe baan aan het zoeken bent, dan lijkt het de beste strategie te zijn om zoveel mogelijk CV's te sturen naar alle denkbare plekken. Vervolgens wacht je rustig af. Helaas bestaat de kans dat dit niet werkt. Logisch gezien zou je meer reacties moeten krijgen naarmate je meer CV's de wereld inzendt, maar in werkelijkheid is dit niet het geval.

Recruiters hebben er vaak niet zoveel zin in om met iemand te werken die al contact heeft met een stel andere recruiters, net zoals dat geldt voor makelaars. Ook zijn ze niet gretig om een kandidaat te helpen die al sollicitaties heeft lopen bij banken en dus al bekend is bij de interne recruitmentafdelingen. In dat laatste geval komt dat omdat banken recruiters geen vergoeding bieden.

Dit alles maakt het er niet makkelijker op voor de gemiddelde, logisch redenerende kandidaat. Wanneer jij zo iemand bent en niet zeker weet hoe verder te gaan, dan is het volgende misschien handig om te weten:

1) Solliciteer rechtstreeks bij banken als je er een contact hebt. In plaats van een CV te sturen naar aanleiding van een vacature waar de bank mee adverteert (of je CV achter te laten op hun site in de hoop dat iemand deze oppikt), is het volgens Linda Jackson, managing director bij het carrièreadviesbureau Fairplace, beter om je CV te sturen naar iemand in je netwerk die je kunt introduceren bij de relevante manager.

"Tenzij je een contact binnen de bank hebt, is het sturen van rechtstreekse sollicitatiebrieven is normaal gesproken de minst effectieve manier om ergens te worden ingehuurd," zegt Jackson. "Het gevaar bestaat dat jouw CV één van de velen is en in iemands lade terecht komt."

2) Solliciteer rechtstreeks bij een bank wanneer je er redelijk zeker van bent dat de baan niet elders wordt geadverteerd. Hoewel de meeste recruiters beweren dat banken er niet in zullen slagen om hun vacatures op te vullen, zegt het hoofd van EMEA recruitment bij een Amerikaanse bank dat dit niet helemaal waar is.

"Alleen een kleine minderheid van onze functies liggen nu bij derden. Voor de meeste vacatures hebben we geen externe recruiters nodig, en ik wil iedereen aanraden om via onze website te solliciteren," zo zegt hij.

3) Benader banken rechtstreeks tijdens een recessie

Wanneer ze krap bij kas zitten, gaan de banken zoveel mogelijk zelf werven. "Tijdens een recessie is het voor banken niet zo aantrekkelijk om veel geld kwijt te zijn aan vergoedingen voor recruiters," bekent een recruiter. "In zo'n periode heeft het voor kandidaten zin om banken zonder omweg te benaderen."

4) Solliciteer rechtstreeks bij banken wanneer je je brief naar degene stuurt die de beslissingen neemt.

Zelfs wanneer je hem of haar niet kent, is de kans groter dat je CV in ogenschouw wordt genomen wanneer je het naar een bepaald persoon binnen de bank stuurt. "Ik heb mensen afgeraden om via recruiters te solliciteren wanneer je de specifieke functie kent en een manier vindt om je CV in handen te laten komen van iemand die de beslissingen neemt," zegt Andrew Pullman van People Risk Solutions in de Londense City.

5) Solliciteer rechtstreeks bij banken als je de tijd hebt om een half jaar te wachten alvorens je toch maar naar een recruiter stapt. Wanneer je je CV naar de grote banken stuurt, moet je bereid zijn om tussen de zes en de twaalf maanden te wachten alvorens recruiters een vergoeding kunnen krijgen en je gaan proberen onder te brengen in andere functies dan waar je voor hebt gesolliciteerd.

Tenminste, dit is de worst case scenario. Hoewel, een hoofd recruitment van een Amerikaanse bank zegt dat deze weg zo slecht nog niet is. "Als een recruiter naar ons toekomt met een idee aangaande een kandidaat waar we niet eerder aan hadden gedacht, dan zullen we ze gewoon uitbetalen - zelfs al is deze kandidaat al in ons systeem aanwezig."

6) Solliciteer indirect via recruiters wanneer je vaardigheden niet bepaald uniek zijn.

Het grote voordeel van een recruiter is dat ze echt hun best doen om jouw CV te laten opvallen. Dit is vooral handig wanneer jouw CV niet geweldig bijzonder is.

Echter, dit veronderstelt dat je een goede band hebt met de recruiter in kwestie, en dat de recruiter de soort persoon die zijn best doet. "Je moet gewoon een goede band hebben met een recruiter op wie je kunt vertrouwen hij je goed vertegenwoordigt,"aldus Linda Jackson van Fairplace. "Het is geen goed plan om je CV's naar iedereen te sturen en vervolgens rustig af te wachten."

7) Solliciteer indirect via recruiters wanneer je je hand niet wil laten zien.

Het grote voordeel van het solliciteren via een recruiter is zijn of haar mogelijkheid om via speciale inkijkjes het sollicitatieproces soepel te laten verlopen.

"We bieden veel extraatjes, zoals begeleiding bij sollicitatiegesprekken en salarisonderhandelingen," zegt een headhunter. "De beste mensen hebben een paar goede contacten met headhunters. Normaal gesproken zullen zijn een bank alleen direct benaderen wanneer ze er contacten hebben - of wanneer ze de wanhoop nabij zijn."

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...