Zes waarin een het volgen van een CFA in je tegendeel kan werken

eFC logo

Een CFA (postdoc-opleiding voor Chartered Financial Analyst ) kan alleen maar goed voor je loopbaan zijn - toch? Het is tenslotte geen eenvoudige opleiding: slechts één op de vijf mensen slagen op alle drie de niveaus, en niet meer dan 34 procent van de studenten slaagt voor het eerste examen. Echter, zelfs wanneer een CFA vaak een goede carrièrestap is, bestaan er situaties waarin het simpelweg een slecht idee is. Welke situaties? Wel...

1) Wanneer je echt op als handelaar wil werken

De CFA is vooral afgestemd op mensen die in het fondsmanagement en in de equity research willen werken. Het CFA Institute beaamt dit in zoveel woorden: "Geldmanagers en equity-onderzoekers vormen onze primaire doelgroep," zegt woordvoerder Steve Wellard. "In toenemende mate zien we ook mensen aan komen waaien die carrière hopen te maken in het betere vermogensbeheer."

Hoewel Wellard zegt dat een CFA handig kan zijn voor mensen die in de handel willen werken ("De kracht van het programma zit hem in haar generalistische karakter"), lopen would-be handelaren die te koop lopen met hun CFA-diploma's het gevaar om te worden gezien als ietwat slecht geïnformeerd. "Een CFA is nog het meest relevant wanneer je investeert in openbare markten," zegt Jim Nairn, een directeur bij Cornell Partnership. "Het is een stuk minder relevant wanneer je een handelaar bent."

2) Wanneer je écht in de private equity wil werken

Waar het tonen van een CFA-bevoegdheid op de handelsvloer de indruk wekt dat je niet weet hoe de zaken in elkaar zitten, daar kan het ook misplaatst zijn wanneer je de wereld van private equity binnen treedt. "De beste private equity-fondsen zijn veel meer geïnteresseerd in de vraag of je een goed aangeschreven analist was bij Goldman Sachs dan dat je een gekwalificeerde CFA bent," weet David Howell, baas van private equity-recruiters EM Financial. "Een CFA maakt niet echt veel verschil."

3) Wanneer je niet de tijd hebt om elke week 15 tot 20 uur te spenderen aan het lezen van (potentieel saai) studiemateriaal

De CFA schat zelf dat de studietijd voor elk van de drie examens 15 a 20 uur per week in beslag neemt over een periode van 18 weken, en dat kandidaten gemiddeld 300 uur besteden aan het voorbereiden van een examen.

Dit is flink veel tijd, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat het studiemateriaal niet bepaald enerverend is. "Naar mijn idee is het geestdodend saai," aldus een voormalige senior trader die momenteel blokt voor het eerste examen. "Ik word gedacht het nu te doen maar ik vind het erg moeilijk om te beginnen." Voordat je je aanmeldt voor de CFA-opleiding is het waard om na te gaan of de kosten opwegen tegen de voordelen. Een CFA mag dan wel verplichte kost zijn voor wie een functie binnen investment management of equity onderzoek ambieert, maar in andere sectoren is het meer een aardigheidje. Is het opgeven van 15 tot 20 uur per week voor extra studie werkelijk de beste manier om je kostbare tijd in te vullen?

4) Wanneer je uit het wereldje ligt en je met moeite probeert terug te keren

Een CFA toont aan dat je graag in de financiële dienstverlening wil werken, maar wanneer je daar al ervaring hebt en niemand je desondanks aan wil nemen, moet je dan werkelijk via een CFA aantonen dat je ambitieus bent?

In plaats van al je tijd te verspillen aan studeren (zie punt 3), zou je meer tijd kunnen besteden aan het netwerken met recruiters en contacten die nog in de financiële wereld werkzaam zijn. Zij bieden een grotere kans op een terugkeer dan een CFA - zeker wanneer het een CFA op het eerste niveau betreft.

Op hetzelfde moment maakt een CFA weinig verschil wanneer je uit de markt ligt en wil

terugkomen in een totaal verschillend gebied (met name als dat gebied de front office betreft en jouw ervaring zich in de back/middle office bevindt). "Sommige mensen volgen een CFA in de hoop dat deze en toegang biedt in een financiële sector waar ze anders niet terecht zouden komen," weet Nairn. "Dat is duidelijk een gok. Het betaalt zich vaker niet dan wel uit."

5) Wanneer je herhaaldelijk zakt voor het Niveau 1-examen

Tweerderde zakte voor afgelopen december voor het Niveau 1-examen. Er is geen maximum gesteld aan het aantal pogingen, maar volgens Wellard geven de meeste mensen het na twee, drie keer op. Wanneer jouw werkgever of toekomstige werkgever er echter komt dat je voor het eerste beste examen bent gezakt, dan ziet het er niet goed voor je uit - al met al ben je beter uit wanneer je het niet probeert.

6) Wanneer je erin bent geslaagd Niveau 1 te halen maar geen ambitie hebt de twee resterende cursussen af te ronden.

Sinds het begin van CFA hebben wereldwijd maar 117.831 de drie delen geheel afgelegd, een traject dat drie tot vier jaar - en ten minste 900 studie-uren kan duren.

Ter vergelijk, meer dan 20.000 mensen slagen jaarlijks voor Niveau 1. Kort gezegd, als je echt wil dat de CFA iets toevoegt aan jouw loopbaan dan moet je alle drie de onderdelen afleggen. Het nemen van alleen de eerste stap zal worden uitgelegd als een gebrek aan betrokkenheid.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close