Belgische arbeidsmarkt trekt zich niets aan van politieke impasse

eFC logo

Goed nieuws voor de Belgische arbeidsmarkt. Tijdens de eerste helft van 2011 zullen ongeveer 19.000 nieuwe werknemers worden aangeworven. En de financiële sector is goed vertegenwoordigd in dat aantal.

Een precieze hoeveelheid kennen we natuurlijk niet, maar uit het halfjaarlijkse Nationaal Arbeidsmarktonderzoek van arbeidsbemiddelaar Vacature blijkt dat ruim 500 bedrijven de komende maanden goed zijn voor bijna twintigduizend vacatures. Vooral in de sectoren bank en verzekeringen, telecom, nieuwe technologieën, internet en de grootdistributie komen arbeidsplaatsen vrij door uitbreiding, het aantrekken van de economie en door de vergrijzing.

Supermarktondernemer Colruyt staat bovenaan het lijstje van wervende bedrijven; de verwachting is dat daar 1500 nieuwe vacatures ontstaan. Daarna volgen de spoorwegen met 1000 banen, Carfour met 850, de politie met 750, de post met 650 en de K.U. Leuven met 600. Vervolgens komen we aan bij de eerste financiële reus in de lijst: Bij BNP Paribas Fortis gaat het om 450 vacatures in de eerste helft van 2011. Een woordvoerder van de bank: 'Onze brede waaier aan klanten vergt nu eenmaal de aanwezigheid van allerlei specialisten in hun vak, zowel op vlak van commerciële profielen als wat de ondersteuning betreft waar onze sales profielen op terugvallen (IT, tax, Legal). Ook sales experts in de richting van private of professional banking zijn gewild.'

De top tien gaat verder met 450 banen bij Defensie, 400 bij Belgacom en ten slotte 400 bij de beveiligingsdiensten van G4S. Ook bij gemeenten worden de komende jaren vacatures verwacht, dit komt door de vergrijzing; de babyboomers gaan langzaam maar zeker met pensioen.

In de financiële sector is het nu al duidelijk dat er komende half jaar meer dan duizend man personeel zal worden gezocht. BNP Paribas is dus op zoek naar 450 man, KBC naar 350 en ING zit op 300. Een woordvoerder van KBC: 'De hoofdmoot van de aanwervingen blijft gefocust op commerciële profielen voor het netwerk (zowel bank als verzekeringen). Daarnaast kijken wij ook steeds uit naar juristen voor het hoofdkantoor; ICT'ers en andere heel specifieke profielen (bv. actuarissen en risicoanalisten). Wij richten ons in hoofdzaak op jonge professionals/schoolverlaters en voor bepaalde functies heel gericht op senior profielen.'

Bij het vorige Nationaal Arbeidsmarktonderzoek, in mei 2010, was er sprake van minstens 13.343 vacatures.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close