Nieuwe belastingschijven

eFC logo

Veranderingen in de belastingschijven van de fiscus jagen iedereen altijd een beetje angst aan. Deze week maakte La Dernière Heure bekend dat na een forse stijging van de fiscale grensbedragen - de zogenaamde plafonds - in 2009 en een bevriezing in 2010, ons opnieuw een stijging van die grensbedragen wacht. De fiscale grensbedragen bepalen onder meer de hoogte van de belastingschijven voor de inkomensbelasting. Dus is een stijging nou goed of slecht nieuws? We vroegen het aan de FOD zelf.

'De werkelijk vastgestelde bedragen komen pas in de loop van deze week naar buiten,' aldus FOD woordvoerder Francis Adyns. 'Wat kranten melden is hun berekening.' Volgens de door andere kranten overgenomen berekening van La Dernière Heure geldt het tarief van vijfentwintig procent voortaan van 0 tot 8.070 euro, dertig procent geldt voor 8.070 tot 11.480 euro, veertig procent voor 11.840 tot 19.130 euro, vijfenveertig procent voor 19.130 tot 35.060 euro en vijftig procent vanaf 35.060 euro. Het gemiddelde bruto maandloon in de financiële sector was volgens de FOD in 2009 3.652 euro. Het salaris van ondersteunende activiteiten voor de sector is 3.641 euro, en het loon bij verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ligt gemiddeld rond de 3.454 euro per maand.

'Ocharme voor diene sukkelaar dat net een beetje opslag gekregen heeft en nu in de hoogste schijf valt 35.061 die houdt veel minder over dan daarvoor. Tof hé,' klinkt een reactie op het bericht op de website van HLN. Een aloude respons die, zo benadrukt Adyns, niet op werkelijkheid is gebaseerd. 'Het is niet zo dat je hele salaris opeens van de ene schaal in de andere valt. Dat je over alles opeens dertig procent moet betalen door een loonsverhoging. In ons belastingsysteem werken we met progressiviteit. De genoemde bedragen zijn grensbedragen, alleen dat laatste deeltje dat boven het gestelde bedrag komt, alleen dat deel wordt belast volgens het hogere percentage.'

Meer volgt dus in de loop van deze of volgende week. Adyns: 'De aanpassingen die we bekend zullen maken, zullen liggen in de lijn van ettelijke jaren beleid. Er verandert niks spectaculairs en er is geen revolutie.' We kunnen dus rustig ademhalen. Beter nog, aldus Adyns: 'Over het algemeen kunnen we stellen dat er voor iedereen een kleine belastingvermindering wacht.'

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...