VEB klaagt topmannen Fortis aan

eFC logo

De Vereniging van Effectenbezitters daagt acht voormalige Fortis-topmannen voor de rechter. Dat heeft de VEB deze week bekendgemaakt. Het betreft Maurice Lippens, Jean Paul Votron, Herman Verwilst, Filip Dierckx, Jozef De Mey, Lex Kloosterman, Karel De Boeck en Gilbert Mittler.

De verenigde effectenbezitters vinden dat deze mensen in de Fortis prosprectus verkeerde informatie hebben gegeven over de effecten van de subprime crisis op de bank. De schade voor de aandeelhouders is daarom ongeveer 18 miljard euro, vindt de VEB. Of het verstrekken van deze onjuiste informatie met opzet is verstrekt, is nu aan de rechter. Daarnaast moet de rechter beoordelen of de schadeclaim die de VEB voor het totale schadebedrag maakt, wordt toegekend. De zaak wordt volgende week formeel aangebracht, het is nog onbekend wanneer een uitspraak verwacht kan worden.

Dát er grote communicatiefouten zijn gemaakt, is al vastgesteld. De VEB beroept zich bij de zaak namelijk op een rapport dat is opgesteld door de Ondernemingskamer van het Hof in Amsterdam. Daarin staat dat Fortis op zeven punten ernstig tekort is geschoten in zijn communicatie.

Behalve op de topmannen, richt de VEB zijn pijlen ook op Fortis zelf én op de Nederlandse staat. Die heeft namelijk opportunistisch ten nadele van de aandeelhouders van de situatie geprofiteerd toen de bank in 2008 omviel. Deze zaak is inmiddels in de hoger beroepsfase aanbeland.

Dat topmannen van banken financieel aansprakelijk worden gesteld voor hun miscommunicatie, zou nieuw zijn in Nederland.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close