Gaat uw loon omhoog volgende maand?

eFC logo

Volgens het federaal Planbureau wordt de spilindex dit jaar eerder overschreden dan van te voren gedacht. Dat betekent dat veel lonen een stukje zullen stijgen.

De spilindex is een technisch verhaal, maar laten we er toch even bij stilstaan; hoe zit het ook alweer? Voor de publieke sector in België is er een wet die ervoor zorgt dat lonen aangepast worden aan de kosten van het leven. Deze worden gepeild met verschillende indexen, die samenkomen in de spilindex. De lonen worden aangepast als deze index een stijging van twee procent doormaakt. Volgens het federaal Planbureau komt dit moment eerder dan verwacht dit jaar en zouden de lonen (en uitkeringen) per april 2% moeten stijgen.

Voor de private sector gaat deze wet in principe niet op, maar binnen de financiële sector wordt een gelijke maatregel aangehouden. Een keer in de twee maanden wordt gepeild of de lonen aangepast moeten worden aan de spilindex. Banken laten er op dit moment nog niks over los.

De inflatie van de afgelopen maand kan worden toegeschreven aan de stijgende olieprijzen, volgens het Planbureau. Eerdere vooruitzichten hielden rekening met een olieprijs van 108 dollar per vat in 2011, maar de olie is nu al duurder en de verwachting is dat de prijs alleen maar zal stijgen door de onrust in de Arabische wereld. "Momenteel zijn de inflatievooruitzichten meer dan ooit onderhevig aan herzieningen," aldus de verklaring.

Werving en selectiebureau Robert Walters maakt jaarlijks voor verschillende landen een rapport met daarin de loonvoorspelling voor het komende jaar. Als we naar het rapport van België kijken, zie je dat er voor 2011 een lichte stijging van de lonen in de financiële sector wordt verwacht. 'Binnen accountancy zullen kandidaten met de juiste kwalificaties in trek zijn en hun salaris kan met 5 tot 10% stijgen,' zegt het rapport. Voor de andere werknemers, die net wat minder in trek zijn, gaat het hoogstens om een lichte toename aan salaris. Een senior accountant met minder dan negen jaar ervaring die in 2010 €45.000 tot €65.000 verdiende, kan dit jaar niet rekenen op loonsverhoging. Collega's met negen tot vijftien jaar ervaring kunnen rekenen op een verhoging van zo'n vijf procent.

In banking and financial services is de verwachte loonsverhoging redelijk klein. Zo zal een private banker die in 2010 €95.000 verdiende, met vijf tot negen jaar ervaring, niet omhoog gaan in 2011. Bij Human resources wordt na twee jaar bevriezing van de lonen wel weer een kleine stijging verwacht. Interim-werkers binnen de financiële sector hebben het zwaar gehad. 'Tarieven zijn tot tien procent gedaald. We verwachten over het algemeen nog geen verbeteringen in 2011.'

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close