Meer dan 150.000 vacatures bij bedrijven de komende vijf jaar

eFC logo

De helft van de Belgische bedrijven is van plan in 2011 te werven. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond voor Belgische Ondernemingen (VOB) dat een enquête hield onder aangesloten bedrijven. 560 grote bedrijven stuurden hem ingevuld terug, waaruit een beeld ontstond voor komend jaar.

Er blijkt onder meer uit dat de strijd om talent opnieuw een realiteit is; er wordt hard gezocht naar de juiste werknemers. Extraatjes, zoals een auto van de zaak, maaltijdcheques, deeltijd werken en minder arbeidsuren worden in de strijd gegooid.

Uit de cijfers komt duidelijk naar voren dat Belgische bedrijven verwachten dat 2011 het jaar wordt waarin het personeelsbestand groeit tot het niveau dat het voor de crisis had. 47 procent denkt dat het personeelsbestand in 2011 zal uitbreiden. Vier op de tien ondernemingen rekent eerder op een status quo. Eén op tien vermoedt eerder een afname van het personeelsbestand.

'Uit de enquête blijkt dat vier op tien ondernemingen momenteel vacatures hebben die al langer dan drie maanden open staan,' vertelt Olivier Fabes, van de VOB. 'Dat is een belangrijk punt, dat veel ondernemingen hun vacatures schrappen, ze geven op omdat ze de juiste mensen niet vinden.'

Daar komt nog bij dat gemiddeld zes procent van het personeelsbestand binnen de vijf jaar met pensioen gaat; de vraag zal dus zeker groeien. De komende vijf jaar zullen er 150.000 vacatures te vullen zijn bij de Belgische bedrijven, aldus de voorspelling van de VOB.

Het onderzoek gaat om alle Belgische bedrijven, niet om bedrijven in de financiële sector: vooral in de bouw is een tekort aan geschikt personeel en ook in de zorg. 'De enquête is niet gedetailleerd naar het soort van baan. Er zijn veel verschillende bedrijven aangesloten bij de VOB en ja, er zullen zeker financiële functies tussen die 150.000 zitten natuurlijk,' aldus Fabes.

Volgens Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector, zijn in de Belgische bankensector de twee meeste gezocht profielen op dit ogenblik It-ers en het commercieel profiel. Daarnaast zijn ook financiële analisten, projectbeheerders, juristen, fiscalisten, audit, compliance en actuarissen gezocht.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...