Trouvez votre emploi idéal
Espace Recruteurs

Zeven uur werken? (net) Niet in finances

Een heel klein beetje schokkend was het toch we, de conclusie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Belgen maken de kortste werkdagen van de wereld. Zeven uur per dag werken, dan is het weer genoeg. Het gemiddelde van alle OESO-lidstaten bedraagt acht uur. In Mexico werkt men het langst: tien uur per dag.

Nu moeten er bij de cijfers gelijk kanttekeningen worden geplaatst. Het is niet per se dat Belgen minder werken, een deel van de uitkomst komt door de lage participatiegraad door een late instroom en een vroege uitstroom. Zo kunnen Belgische mannen gemiddeld eenentwintig jaar van hun pensioen genieten, bijna drie jaar langer dan het OESO-gemiddelde. Dat komt natuurlijk niet alleen om ze vroeg met pensioen gaan, ze worden ook flink oud.

Uit het onderzoek van de OESO bleek overigens dat Belgen naast de betaalde arbeid ook nog gemiddeld 200 minuten onbetaald werken, voornamelijk huishoudelijk werk en inkopen.

Maar wat wij willen weten is natuurlijk of we in finances gemiddeld ook zo weinig werkuren maken op een dag. Bij de OESO weten ze het niet. Hun onderzoek is niet gedaan per sector. 'Het is een zogenoemde national time-survey,' laat Spencer Wilson van de organisatie weten. 'We hebben telefonisch aan mensen in alle landen gevraagd hoe ze hun tijd per dag indelen. Daarbij is niet gekeken naar het soort werk dat mensen doen.'

Gelukkig is er de Enquête naar de arbeidskrachten van de FOD Economie, op te vragen bij de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie. De laatste keer dat werd gemeten hoe lang Belgen werken per sector, was in 2009. Het gaat hierbij om de 'gewoonlijk gepresteerde uren in een normale werkweek zonder vakantie, ziekte of andere afwezigheden.' En dan blijkt dat er langere dagen worden gemaakt in de financiële sector dan daarbuiten. Wie voltijd werkt in de financiële sector zit op 37,3 uur per week. Het nationaal gemiddelde is 35,4. Per dag betekent dat een half uur langer dan het gemiddelde; 7,5 uur dus. De deeltijd werkenden zitten op 27,2 uur per week, wat een stuk meer is dan de 23,9 die de Belgen gemiddeld in deeltijd werken. Het blijft hoe dan ook minder dan de Mexicanen.

Maar uiteindelijk draait het om hoe hard je werkt, niet hoe lang je werkt...

author-card-avatar
AUTEURSanne Rooseboom

Abonnement newsletter

Recevez les derniers conseils carrière et toute l'actu emploi finance directement dans votre boîte mail

Donnez un nouvel élan à votre carrière

Trouvez des milliers d'opportunités emploi en vous inscrivant sur eFinancialCareers dès aujourd'hui.
Les dernières offres d'emploi

Abonnement newsletter

Recevez les derniers conseils carrière et toute l'actu emploi finance directement dans votre boîte mail