Trouvez votre emploi idéal
Espace Recruteurs

Banen buiten Brussel voor de honkvaste Belg

Er zijn heel wat banen buiten Brussel voor de Brusselaar, die conclusie komt uit het onderzoek van economen van het Vlaams Instituut Voor Economie en Samenleving (Vives). Vooral in Vlaanderen blijven job opportuniteiten liggen omdat de hoofdstedelingen de banen niet overwegen.

Volgens recente cijfers van de FOD Economie werken 43.000 Brusselaars in Vlaanderen. Sinds 2004 gaat het om een stijging van 27 procent. Momenteel werkt 15,5 procent van de Brusselse werknemers in een van de andere gewesten. Toch, volgens Vives, verbonden aan de KU Leuven, is er werk voor 60 tot 70 procent meer. "Gezien de hoge werkloosheid in Brussel zou je mogen verwachten dat er meer mobiliteit is op de arbeidsmarkt en dat Brusselaars meer aan de slag gaan in Vlaanderen", zegt Damiaan Persyn van Vives in De Morgen.

Het geldt ook voor de financiële sector, Persynslaat voor ons de cijfers uit zijn onderzoek erop na."Er is minder pendel van Brussel naar Vlaanderen, en van Wallonië naar Vlaanderen, dan zou verwacht worden." Voor de financiële sector moet je echter voorzichtig zijn met de conclusies, aldus Persyn. "Omdat het type job in de financiële sector in Brussel wellicht fundamenteel verschilt met het type job in de financiële sector in de beide andere gewesten (meer hoofdkwartieren etc), de analyse is in die zin erg beperkt aangezien we hier geen rekening mee kunnen houden."

Toch kan het allicht geen kwaad als Brusselaar op zoek naar de ideale financiële job, eens rond te kijken bij banken in Antwerpen, Gent of Leuven. Zo ver is het nu eenmaal niet.

Het is nogniet duidelijk wat de oorzaak van het weinige pendelen is. Volgens het rapport kan het zijn dat de Brusselse werknemers niet het over het juiste profiel beschikken voor jobs in Vlaanderen qua talenkennis, afstudeerrichting en opleidingsniveau. Of dat de werkgevers in Vlaanderen weinig geneigd zijn Brusselse werknemers aan te nemen of omgekeerd dat Brusselse werknemers weinig geneigd zijn werk te zoeken in Vlaanderen.

Veerle Coffé, directeur BPM bij Start People herkent het patroon uit de praktijk. "We merken dat mensen niet snel buiten huis gaan. Zolang er job mogelijkheden dicht bij huis zijn, blijven mensen daar toch voornamelijk zoeken ook al komen ze hun ideale job niet tegen. Wij Belgen zijn honkvast, dichtbij huis werken is gewoon een prioriteit."

author-card-avatar
AUTEURSanne Rooseboom

Abonnement newsletter

Recevez les derniers conseils carrière et toute l'actu emploi finance directement dans votre boîte mail

Donnez un nouvel élan à votre carrière

Trouvez des milliers d'opportunités emploi en vous inscrivant sur eFinancialCareers dès aujourd'hui.
Les dernières offres d'emploi
Reply
Graduate Finance Consultant
Reply
Bruxelles, Belgique
Credendo
Risk Underwriter
Credendo
Bruxelles, Belgique
Credendo
IT Analyst SAP - Domain lead
Credendo
Bruxelles, Belgique
Candriam
RFP Analyst - ESG Focused H/F
Candriam
Bruxelles, Belgique
Credendo
Internal Auditor
Credendo
Bruxelles, Belgique

Abonnement newsletter

Recevez les derniers conseils carrière et toute l'actu emploi finance directement dans votre boîte mail