Rekruteren voor gevorderden

eFC logo

Een goede rekruteerder kent zijn business en kan zich inleven in de positie van zijn kandidaat. Of je rekruteert voor de financiële sector of voor een heel ander segment, maakt vervolgens niet per se uit.Blijkt. Binnen het nieuwe opgerichte postgraduaat Recruitment, Search & Selection (RSS) wordt bijvoorbeeld niet zozeer een onderscheid gemaakt tussen het rekruteren van een financieel talent of een uitstekende zorgmanager.

Het postgraduaat in Antwerpen, een gezamenlijk initiatief van Federgon en Lessius Antwerpen, is de eerste van zijn soort in België. De opleiding duurt één semester en combineert een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. 'Er zitten academische aspecten omtrent personeelspsychologie en HRM in, maar ook juridische aspecten en praktische gesprekstechnieken bijvoorbeeld,' vertelt Rein De Cooman, de academische coördinator van de opleiding. 'De wetenschappelijke inzichten waarop werving en selectie steunt en kan steunen, komen aan bod.'

Wij van eFinancialcareers.be hadden natuurlijk graag gehoord wat dit neusje van de rekruteringszalm leert over rekrutering in de financiële sector. Waar wordt op gelet, wat maakt de sector anders wanneer het om het vinden en plaatsen van talent gaat? Maar het antwoord is: niks.

Professor De Cooman vindt het belangrijk dat er juist géén les wordt gegeven in hoe te rekruteren voor verschillende profielen. 'Dan is het net alsof het om een ander soort mensen gaat per arbeidssector en dat is natuurlijk niet zo. Een recruiter moet dezelfde algemene kennis en skills paraat hebben in welke sector dan ook.' Wat natuurlijk wel uitmaakt is de inhoudelijke kennis omtrent een sector, industrie of specifiek profiel. 'Je moet een gedetailleerde functieomschrijving kunnen lezen en interpreteren, daarvoor is inhoud en kennis van het veld nodig.' En natuurlijk moet je een specifiek netwerk opbouwen.

De studenten die de eerste lichting vormen van de opleiding, komen uit verschillende hoeken van de HR en rekruterings-, search en selectiewereld. Sommige hebben een Master Psychologie achter de rug, anderen hebben jaren ervaring bij een uitzendbureau of in de financiële rekrutering. 'Wat ik leerde is goed toepasbaar,' zegt Inge Heyvaert van Clear Finance in Jobat Focus 'Bijvoorbeeld over het gebruik van nieuwe media - Twitter en Facebook -bij rekrutering en selectie'.

'We hopen dateen kandidaat zal merken of hij wordt geïnterviewd door iemand die de extra opleiding gevolgd heeft', zegt De Cooman. 'Een goede rekruteerder laat zich niet verblinden door het korte termijn doel maar denkt verder. Past een kandidaat bij de organisatie? Ook over vijf jaar nog? Is de gewenste ruimte om door te groeien aanwezig?'

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close