Stresstesten in België

eFC logo

Stel dat Grieks Staatspapier vijftien procent in waarde daalt, in één keer. Wat is de uitwerking op de effecten die op korte termijn verhandeld worden, het tradingbook van de Europese banken? Deze oefening, die de European Banking Authority (EBA) uitvoerde, vormde de stresstest dit jaar. Bij 91 Europese banken werd het effect gemeten van het shock-scenario van de EBA. Acht daarvan hebben niet genoeg kapitaal om de zware economische schok te overleven.

De stresstest zal in België geen banen kosten want Dexia en KBC, de twee Belgische banken in de selectie van de EBA, slaagde wél voor de test. Dexia houdt na de veronderstelde schok 10,4 procent kernkapitaalratio over (tegen 12,1 procent eind 2010.) KBC zou in het geteste ongunstige scenario tien procent overhouden, tegen 10,5 procent eind 2010. De eis van de test is vijf procent, dus beide banken zitten daar ruim boven.

De versnelde uitvoering van het hervormingsplan van Dexia, waarbij volgens de bank geen banen zullen sneuvelen, heeft 'geen significante weerslag op de solvabiliteit van de Groep,' aldus de bank.

KBC komt het zwakst uit de test van de twee banken. Daar is het effect van de stresssituatie op het trading book net iets groter. KBC heeft daarentegen een sterkere winstmotor dan Dexia, waardoor de groep sneller zijn eigen vermogen kan versterken. KBC laat dan ook weten dat CEO Jan Vanhevel tevreden is: 'KBC is tevreden dat het resultaat van de stresstests andermaal bewijst dat de bank in dergelijke stressscenario's voldoende beantwoordt aan de vereisten op het vlak van solvabiliteit.'

Er is dit keer flink wat kritiek op de stresstest. Een waardedaling van vijftien procent zou nogal mild zijn vergeleken met de werkelijke scenario's die écht mogelijk zijn. Bovendien hebben veel banken hun staatsobligaties helemaal niet in trading book, maar in hun banking book.

Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends is één van de criticasters. 'De resultaten van de tests geven geen realistisch inzicht in de sterkte van de Europese banksector,' schrijft hij op zijn site. Volgens hem komt dat door de vijf procent kapitaalnorm die wordt gehanteerd; die is veel te laag. 'Betere en grotere kapitaalbuffers verkleinen het risico op crises en op dure overheidsinterventies.'

De acht Europese banken die de test niet hebben gehaald zijn: de Spaanse Banco Pastor, Caja 3, Caja de Ahorros del Meditterraneo, Catalunya Caixa en Unnim, de Griekse Agricultural Bank of Greece en de Eurobank EFG en de Österreichische Volksbanken.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close