Meer financiële vacatures, behalve in België

eFC logo

Volgens de jaarlijkse Financiële Rekruteringsindex van Robert Half International zijn de rekruteringsplannen in buurlanden dubbel zo groot als die in België.

De index wordt halfjaarlijks uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau en omvat reacties van 2,545 HR- en Finance managers in 11 landen: Oostenrijk, België, Brazilië, Tsjechië, Dubai, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. Dit jaar ziet het geheel er positief uit. De index stijgt namelijk opnieuw naar het niveau van voor de start van de financieel-economische crisis eind 2008 en haalt de op één na hoogste score sinds zeven jaar.

Wat de rekruteringsplannen betreft, blijven Belgische bedrijven echter bijzonder voorzichtig; internationaal is de intentie tot rekruteren meer dan twee keer zo groot als deze is in België.

Het is geen verrassing, vertelt Gabriël d'Ansembourg, associate director van Robert Half in Brussel. 'De afgelopen twaalf tot achttien maanden zijn in de bank- en verzekeringssector de compliance functies en riskmanagement functies gegroeid, die zijn in trek. Maar de klassieke functies, de meer algemene functies, die minder. De bankensector heeft een zware tijd gehad in België, sommige takken zijn naar het buitenland gegaan, andere hebben een tijd niet geworven.'

Belgen en Belgische bedrijven zijn volgens het jaarlijks onderzoek en d'Ansembourg bovendien voorzichtiger dan mensen in onze buurlanden. We wisselen niet snel van baan en bedrijven weten dat werknemers blijven. Dat er minder gerekruteerd wordt, betekent dus niet per se dat er minder werk is dan in de landen om ons heen, het beweegt alleen minder snel.

De politieke situatie kan ook weerslag hebben op de cijfers uit de index, aldus het persbericht van Robert Half. 'Ik kan me goed inbeelden dat het gebrek aan een regering effect heeft op bedrijven en hun beslissingen,' zegt d'Ansembourg. 'Wellicht wordt er meer vooruitgeschoven.'

Tenslotte nog enkele cijfers uit de index: bedrijven die in België plannen hebben om financiële professionals aan te werven, doen dat in de eerste plaats omdat ze groeien (50%), gevolgd door toenemende werkdruk (25%) en als inhaalbeweging op de personeelsstop tijdens de voorbije crisisjaren (14%). Men zoekt in de eerste plaats profielen met drie tot vijf jaar ervaring (28%), gevolgd door starters met 0 tot 2 jaar ervaring (20%), tot tenslotte senior professionals met 6 tot 10 jaar ervaring (16%) of meer dan 10 jaar ervaring (4%).

Het vertrouwen van bedrijven in groei is in België 92% en daarmee twee procent hoger dan het internationaal gemiddelde.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close