Spannend M&A jaar

eFC logo

Het was een levendig overname- en fusiejaar, waar de beurs ondertussen een steeds grotere aantrekkingskracht uitoefent.

Centraal in 2007 stond natuurlijk het jaar van de ABN Amro-overname. Tot teleurstelling van veel personeelsleden en tot vrees bij haar particuliere klanten viel de bank in handen van een consortium bestaande uit de Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgische Fortis. De bank hadden liever in zee gegaan met Barclays, terwijl de aandeelhouders vochten voor het lucratieve en volgens critici wat al te gulle bod van de Schotten. Met de overname was een bedrag van 60 miljard euro gemoeid.

Fondsmanagers

Er bestaat nog onduidelijkheid over de gevolgen voor het personeel. Volgens Financial News wil Fortis ABN Amro Asset Management-tak laten opgaan in Fortis Investments. Dit zal leiden tot een strijd tussen de fondsmanagers van beide bedrijven. De fusie zal leiden tot een Europees fonds ter waarde van 340 miljard euro.

Achter de schermen van de grootste bankovername uit de geschiedenis speelde de Amerikaanse durfkapitalist J. Christopher Flowers, voormalig fusieadviseur bij zakenbank Goldman Sachs en een investeerder in banken op drie continenten, een belangrijke rol. Flowers heeft nog meer op het spel staan in Nederland. De Haagse zakenbank NIBC, waar Flowers eigenaar van is, adviseerde Santander, terwijl de financiële boetiek Fox-Pitt, Kelton, waar Flowers de voornaamste belegger is, Fortis van advies diende.

Kreditcrisis

NIBC, voorheen de Nationale Investeringsbank, was op haar beurt een slachtoffer van de kredietcrisis. Het moest dit jaar 137 miljoen euro na belastingen afboeken op haar beleggingen in Amerikaanse hypotheekleningen. De totale tegenvallen bedraagt zo'n 200 miljoen euro. Flower besloot de NIBC, waar 718 mensen werken, voor bijna 3 miljard euro te verkopen aan IJslandse Kaupthing Bank, dat onder meer de bankzaken regelt van topkok Gordon Ramsay en fotomodel Karen Millen. De subprime-portefeuille bleef in handen van een groep investeerders onder leiding van Flowers.

Heerlijk helder Heineken

Voor de werkgelegenheid bleek de verkoop geen dramatische gevolgen te hebben. In november zocht NIBC nog naar een associate met analytische en probleemoplossnede vaardigheden.

Buiten de financiële sector hebben Heineken en Carlsberg een bod van 10.2 miljard euro uitgebracht op Scottisch & Newcastle, de grootste bierbrouwer van het Verenigd Koninkrijk. Het zou hierbij gaan om een totale overname in contant geld. De Nederlandse bierbrouwer zal zich vooral richten op de activiteiten van Scottish & Newscastle in het Verenigd Koninkrijk.

Hedgefonds-invasie

Het Damrak ondertussen trekt, ondanks de concurrentie met de City, steeds meer hedgefondsen en private equity groepen. Het Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group, de Lehman Brothers en het Britse hedgefonds Tetragon hebben allen fondsen laten noteren op de aandelenbeurs. Ook het Londense hedgefonds Polygon Investment Partners verwierf een notering aan de Amsterdamse beurs. Polygon zou, samen met TCI en Centaurus een positie in ABN Amro hebben opgebouwd en de overname hebben uitgelokt.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...