Bonden en bonussen

eFC logo

Het oude debat over de bonus raast verder alsof er geen crisis is geweest. Bankiers vinden de bonussen in hun sector terecht. De vakbond vindt het wereldvreemd en zegt dat het gewone personeel eronder lijdt.

Het zal zo langzamerhand bonusdebat 51.976 zijn, maar een oplossing lijkt nog niet in zicht. Belgische banken die belastinggeld nodig hadden om zichzelf en de rest van de economie overeind te houden delen nu bonussen uit aan hun topmannen, het is een pijnlijke kwestie, vind de LBC-NVK. De vakbond vertegenwoordigt de helft van de werknemers van de banken in België, ongeveer 30.000 mensen. 'Bankmedewerkers hebben last van de bonuscultuur van de topmannen,' zegt Stefaan Decock, nationaal secretaris financiën bij de LBC-NVK. 'Voor henzelf voelt het onrechtvaardig dat zij onder druk worden gezet goede resultaten te krijgen voor de bank in tijden van crisis, terwijl de hoogste baas een bonus incasseert. Daarbij zijn het de gewone medewerkers die de klachten krijgen van klanten die boos zijn over de gang van zaken.' Overal wordt koortsachtig gezocht naar kostenbesparingen om de winst te maximaliseren, aldus de vakbond, maar tegelijkertijd blijft er discussie over bonussen.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene verdedigde deze week de bonussen op Radio 1. De bonus van Dexia-topman Pierre Mariani en die van Jan Vanhevel, van KBC, zijn onderwerp geweest van kritiek maar Dehaene noemde de bonussen terecht. Zelf kreeg hij als voorzitter van Dexia 40.000 euro bonus. Professor arbeidsrecht Marc de Vos betoogd in diezelfde krant dat de heisa om de bonussen overdadig is. 'Het gaat om zeer veel geld, maar de aard van de markt, de grootte van de bedrijven en de enorme verantwoordelijkheid plaatsen ze toch in perspectief.' Volgens hem is het grotere probleem dat de winsten van de banken voortkomen uit overheidsbescherming.

Is de bonus niet gewoon een realiteit die ook de vakbond zal moeten accepteren? 'Dat zou kunnen,' zegt Decock. 'Maar juist daarom moeten we mensen overtuigen dat de hele filosofie van de bonus fout is. Een hoog salaris voor een topbankier,. Dat kunnen we heus accepteren. Maar dat daar dan nog vijftig procent tot honderd procent aan variabele beloning bijkomt, dat kan gewoon niet. Bonussen dienen alleen om kortetermijndenken aan te moedigen. Betaal mensen een hoog loon, maar speel dit spelletje toch niet. Het vertrouwen in de financiële sector valt niet te herstellen zonder fundamentele verandering van koers.'

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close