Freelance in finances

eFC logo

Als jonge ondernemer een eigen bedrijf opstarten is niet eenvoudig, toch is het een populaire manier van werk uitoefenen. Een ondernemer ben je eigenlijk al zodra je je als freelancer aanbiedt. De Vlaamse regering gaat per 1 september hulp aanbieden aan startende ondernemers door middel van begeleiding bij het opstellen van een ondernemingsplan.

Volgens minister-president Peeters zit het ondernemerschap in Vlaanderen in de lift en kunnen deze initiatieven een meerwaarde betekenen. In 2011 kwamen er in Vlaanderen 40.914 nieuwe ondernemingen bij, een stijging met 7 procent tegenover crisisjaar 2009.

Philip Boivin is elf jaar actief als freelancer, hoofdzakelijk in de financiële sector. Onlangs is hij www.IMnet.be, gestart, het Interim Managers & Freelancers Network. "Doelstelling is het steunen en helpen van freelancers in België met praktische informatie, nieuws en tips, statistieken verzamelen, financiële voordelen."

Volgens Boivin was het rond de eeuwwisseling uiterst positief voor freelancers in finances. "Financiële instellingen hebben zwaar geïnvesteerd in de Y2K overgang en EURO implementatie. Maar na een boom in de jaren '90 kwam de markt in 2001 plots tot stilstand."

In 2003 werd het weer beter en tussen 2004 en 2008 was er vol op werk. "De bankencrisis heeft echter alweer de hele freelance markt op z'n kop gezet. Projecten werden stopgezet, budgetten geschrapt... Het aantal externe medewerkers daalde drastisch. Consultancy bedrijven en Job providers geven (uiteraard) de voorrang aan hun eigen interne medewerkers, vaak aan bodemtarieven, en bijgevolg vonden vele freelancers zich zonder werk of inkomen."

Tarieven voor freelancers zijn de afgelopen jaren gedaald met 10 tot 25% en Philip Boivin vindt de Belgische markt voor de freelancers vandaag nog heel fragiel. "Dat blijkt althans uit de surveys van IMnet.be. De stemming slaat van de ene dag op de andere bijna om als gevolg van alweer negatieve berichtgeving over de economie in de media."

De eerste helft van 2011 heeft een lichte verbetering genoteerd wat betreft job aanvragen. "Door de grote verschuivingen in de banksector de laatste jaren zijn er heel wat opportuniteiten ontstaan voor consultants/freelancers in de financiële sector, denk aan de overname van Fortis door BNP-Paribas-Fortis." Tarieven gaan echter niet mee en blijven momenteel vrij laag vergeleken met het verleden. Daarnaast krijg je als zelfstandige natuurlijk niet uitbetaald bij ziekte, verlof, vakantie of werkeloosheid.

Voor de jobzekerheid moet je dus geen freelancer worden. Maar ondanks de onzekerheden, zijn er ook veel voordelen. "Freelancen doe je mijns inziens uit ambitie. Freelancers hebben een zin voor 'entrepreneurschip', zijn uiterst flexibel, zelfstandig, leergierig en willen meestal uitblinken in wat ze doen." Je bouwt bovendien veel ervaring op, bent onafhankelijk en hebt geen intern kantoor gezeur aan je hoofd.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close