Solliciteren in België

eFC logo

Meer nog dan in Nederland kampen de Belgen, en dan vooral de Vlamingen, met een dreigend tekort aan arbeidskrachten. Volgens een recent rapport zullen er in 2015 bijna 77.000 banen te vervullen zijn. Niet allemaal in de financiële sector natuurlijk, maar dit is wel één van de sectoren waar de vergrijzing flink toe zal slaan. Dus, stel, je bent een leuke auditor, een enthousiaste bankmedewerker, een risico-analist met avontuurszin, en je trekt naar het zuiden. Waar moet je dan op letten in het contact met je (toekomstige) baas en collega's?

'We spreken dezelfde taal, maar vergis je niet in de culturele verschillen,' vertelt de Vlaming Serge Gommé, Director Recruitment and Selection bij Hudson. 'Nederlandse kandidaten zijn doorgaans mondiger en assertiever. Dat komt nog wel eens agressief over.' Zeker in een eerste ontmoeting kan dit een obstakel vormen. 'Neem een low profile houding aan, luister goed naar de ander, creëer vertrouwen.' Gommé werkt elf jaar bij Hudson en heeft in die tijd veel Nederlandse consultants langs gehad. 'Nederlandse karaktertrekjes zijn ook juist interessant voor een Vlaamse werkgever. Juist die assertiviteit, de expliciete manier van je uiten, dat kan heel effectief zijn. Nederlanders staan bekend om hun entrepreneur instelling.'

'Nederlanders zijn niet hiërarchisch, de Belgen veel meer,' zegt Gert Hofsteenge, directeur va Sterk Werk Communicatie Groep. 'Nederlanders zijn botter en directer, Belgen zijn hoffelijker.' Hofsteenge werkte twintig jaar in België, onder andere voor KPN, de Belgische operator BASE en hij adviseerde de overheid. 'In een eerste gesprek vinden Nederlanders een Vlaamse kandidaat vaak aardig, maar Vlamingen een Nederlander niet. Dat komt door die botheid. Daar moet je je bewust van zijn. Wéét dat het echt een ander land is.'

Op Werk.nl, een site van het UWV, staan tips voor Nederlanders die overwegen naar België te verhuizen. 'In België wordt 30% van de vacatures nooit gepubliceerd, open sollicitaties zijn dan ook een goede manier om een baan te vinden.' En nog meer goed advies: Bedenk bij het opstellen van een CV dat de Belgische werkgever niet precies dezelfde termen hanteert. Havo? Propedeuse? En betekent 'officemanager' hetzelfde als bij ons?

En dan, tot slot, is er nog de taal. En nee, niet de taal die we delen. 'Een junior, mid of senior, ze moeten de drie talen écht meester zijn,' zegt Serge Gommé. Nederlands en Engels zijn geen probleem, maar Nederlanders overschatten hun eigen Frans nog wel eens. 'Wie in België wil werken, ook in Vlaanderen, moet de andere landstaal goed beheersen. Als je Frans niet perfect is, wees er eerlijk over, laat de werkgever er niet na afloop achter komen. Wanneer wij Belgen zeggen dat ons Frans goed is, dan ís het goed. Dat is bij Nederlanders niet altijd zo.'

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close