Grote problemen bij Dexia

eFC logo

Een 'bad bank', het gaat toch echt gebeuren. De goede delen van de financiële groep Dexia, als ze er al zijn, zullen worden afgesplitst van de rommelkredieten; de ontmanteling van de Frans-Belgische bank. Deze zou worden ondergebracht in Frankrijk, met een staatsgarantie van de Franse en de Belgische overheid. De Belgische staat stelt zich een tweede keer garant voor het voortbestaan van Dexia Bank België.

Premier Yves Leterme heeft benadrukt dat er geen enkele reden is om spaartegoeden weg te halen bij Dexia en dat ook het personeel niet langer ongerust hoeft te zijn.

Bij Dexia zelf is het personeel dinsdagmiddag ingelicht over de toekomst. De gezonde delen zullen worden geïsoleerd, vermoedt de vakbond BBTK. 'Stabiliteit wordt nu het belangrijkste.' Of er ontslagen vallen tijdens het 'aanpakken van de structurele problemen' en of het eerder afgesproken sociaal plan wordt aangehouden, is voorlopig niet duidelijk. Dexia heeft hier nog niks over laten weten.

Ook of er nieuwe werknemers nodig zijn om de nieuwe structuur invulling te geven is onduidelijk. Dexia heeft tot nog toe vastgehouden aan een sociaal plan waarbij interne verschuivingen voorrang kregen bij vacatures, om zo ontslagen te voorkomen.

Elke Maes, secretaris van de LBC-NVK, de vakbond die zich in zet voor het behoud van werkgelegenheid bij de bank, liet vorige week nog aan eFinancialcareers weten: 'Natuurlijk zorgen al de boodschappen in de media weeral voor de nodige onzekerheid bij het personeel. Maar er werd door de directie een bindend engagement aangegaan om niets te ondernemen voor begin 2014.' Zijn collega Luc Soete benadrukt nu tegen De Standaard dat er in dit stadium nog geen sprake is van banenverlies.

Wel is er ongerustheid over de banen in de Holding, aldus de LBC-NVK. "Momenteel zijn bij de holding zowat 400 mensen aan de slag. Hiervan kunnen circa 150 Fransen terug naar Frankrijk, ongeveer 100 mensen hebben in hun contract een clausule waardoor ze kunnen terugkeren naar Dexia Bank. Voor de resterende 150 personeelsleden is er dan wel een ernstig probleem."

Dexia zelf heeft het in het persbericht van vandaag genaamd 'Hervorming financiële structuur van de groep Dexia' niet expliciet over een bad bank 'De verslechtering van de crisis van de Europese overheidsschulden en de spanningen op de interbankenmarkt hebben Dexia ertoe aangezet zijn herstructureringsplan te versnellen in mei 2011.' Zo staat er. 'Daarom heeft de Raad van bestuur aan de gedelegeerd bestuurder gevraagd om, in overleg met de Staten en de controle autoriteiten, de nodige maatregelen voor te bereiden om de structurele problemen op te lossen die wegen op de operationele activiteiten van de groep en om nieuwe groeivooruitzichten te bieden voor de historische commerciële activiteiten in België en in Frankrijk.'

Het aandeel van de Frans-Belgische bank noteerde even 30 procent in het rood, volgens Bloomberg ging het om de grootste koersval sinds de vorming van de groep in 1996. 300 miljoen euro aan spaargeld is sinds het nieuws bekend werd van de bankrekeningen gehaald (exclusief internettransacties) maar dit is volgens De Tijd een relatief klein bedrag. Al met al zijn de consequenties voor de aandeelhouders (waaronder veel Belgische gemeenten), de belastingbetaler én de werknemers nog onduidelijk.

Elke Maes, secretaris van de LBC-NVK, de vakbond die zich in zet voor het behoud van werkgelegenheid bij de bank liet vorige week nog aan Efinancialcareers weten: 'Natuurlijk zorgen al de boodschappen in de media weeral voor de nodige onzekerheid bij het personeel. Maar er werd door de directie een bindend engagement aangegaan om niets te ondernemen voor begin 2014.'

Zijn collega Luc Soete benadrukt nu tegen De Standaard dat er in dit stadium nog geen sprake is van banenverlies.

Secteurs les plus recherchés

Loading...

Recherche emploi

Rechercher articles

Close
Loading...
Loading...